Exposities Archief

7 september: Najaarsexpositie ‘Creatieve Diversiteit’

Ben Haveman

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.png

Ben Havenman (Meppel-1950) maakt moderne schilderwerken, een hedendaagse variant van COBRA, dus schilderijen met veel kleur, kracht en beweging. Zijn werken ogen vrolijk en dynamisch en zijn niet geheel abstract, ze herbergen altijd wel elementen van mensen en dieren.

Sedert 2003 heeft Ben al vele exposities in binnen- en buitenland op zijn naam en heeft in de kunstwereld al zodanig naam gemaakt, dat zijn werk intussen in veel magazines en tijdschriften werd opgenomen, zelfs op de covers, kortom zijn werk is populair en enig in zijn soort.

Het werk is verfrissend en vernieuwend en dwingt soms om er langer naar te kijken, ze hebben een soort magnetische aantrekkingskracht.

Welkom in het atelier naast zijn woning in hartje Willemsoord, waar u enkele honderden doeken vrijblijvend kan bewonderen.

Zie website www.BENapARTe.nl


Harm Echten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-3.png

Harm Echten begon op jonge leeftijd met maken van kunst en vond zijn inspiratie hoofdzakelijk in de nabije natuur.

Na menig schetsboek te hebben gevuld in de omgeving van Ruinerwold en Ruinen, kreeg Harm oog voor het Dwingelderveld. De flora en fauna werd niet alleen bestudeerd, maar ook vereeuwigd door middel van etsen en aqualeren.

Naast zijn werkzaamheden als loodgieter begint Harm, eind jaren negentig, te experimenteren met toepassen van zijn dagelijkse werk in zijn kunstwerken. Hij gebruikt verweerde stukken zink en lood voor beelden en ‘schilderijen’. Sinds 2007 is Harm gestopt met zijn

loodgieterswerk en heeft hij zich volledig gestort op zijn kunstwerken.

Kortom Harm is een veelzijdig kunstenaar, die veel materialen en technieken gebruikt om zijn objecten en grafieken vorm te geven.

Deze veelzijdigheid is in zijn atelier ’t Noamdhuusie en tuin in Ruinen. De tuin, midden in het dorp, ademt een rustieke sfeer. Het samenspel tussen kunst en de tuin is een unieke.

Oosterstraat 24, 7963AD Ruinen. Telefoon: 05220-471548. Email: harmechten@home.nl. website: harmechten.nl


Henk van de Wal (1951)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-4.png

Woont en werkt in Steenwijk. Ik schilder en teken sinds 1960 dus inmiddels ruim 60 jaar.

Ik ben autodidact en was voor mijn pensionering hoofd product ontwikkeling bij Kornelis. Van mijn vak ben ik technisch tekenaar en die precisie van werken is terug te vinden in mijn werk.

Ik heb in de loop van jaren alle technieken wel beoefend van olieverf tot aquarel. De laatste 25 jaar werk ik voornamelijk met de collage techniek. Composities met foto’s, oude kranten en ribkarton, wat ik in een gemengde techniek combineer met acryl.

Knippen en plakken in combinatie met schilderen is een techniek waarbij de inspiratie vaak voort komt uit de natuur en het landschap. Dichtbij onder meer het landschap in de kop van Overijssel maar ook van verder weg. Ik werk autonoom en niet in opdracht.

Ik voel me volledig vrij om te maken wat mij op enig moment inspireert. Ik voel me dan ook niet aangetrokken tot een bepaalde kunststroming. Plezier in het maken staat voorop en ik probeer iedere keer weer mezelf te verrassen.

Henk van de Wal, 0521 516864, vdwalh7@gmail.com, www.online galerie.nl

2 september: Opening Najaarsexpositie ‘Creatieve Diversiteit’

Programma

  • Welkom namens de stichting K&CKKS door Arien Bekker
  • Muzikale bijdrage door Karin Jannet
  • Officiële opening expositie door Bé Puister, voorzitter van de Historische Vereniging Steenwijk
  • Muzikale bijdrage door Karin Jannet
  • De kunstenaars vertellen
  • Informeel samenzijn onder het genot van een hapje en drankje


19 juli – 23 augustus: Zomerexpositie

Henrie de Jonge
“Zien gaat vooraf aan woorden” In een wereld die wij steeds sneller, complexer en gewelddadiger maken, worden werkelijkheden vaak uit een vluchtige blik opgebouwd.
Fotografie en poëzie zijn voor mij geen ‘beslissende momenten’ waarin de lens of de pen zich opent en alles vast ligt door eendimensionaal te kijken. Zij zijn wel een uitnodiging om te zien en te lezen met alle zintuigen. Of zoals Gerrit Kouwenaar in 1962 verwoordde in zijn gedicht ‘zonder kleuren’: zoals een blinde niet ziet wat men zegt dat er is, maar zegt wat hij tast en betwijfelt.
Als wij al onze zintuigen de vrijheid geven, en zien vooraf laat gaan aan woorden, verandert leegte in ruimte. Ik nodig u uit tot het zien van andere werkelijkheden.

www.henrie28photography.com | Oude Verlaat 9, 8356DJ Blokzijl | M : 06 57 880 268 | E : henrie28@live.nl

Inge Wassenaar
Fotografie heeft me altijd al gefascineerd evenals al wat groeit en bloeit in de natuur. De IPhone is voor mij het ideale middel om al het schoons wat op mijn pad komt vast te leggen en de foto’s mee te bewerken. Met de ingebouwde filteropties maak je al snel de meest bijzondere creaties, daarnaast gebruik ik voor de bewerking ook apps zoals Lightroom, Snapseed en Photoleaf.
Mijn werken bestaan vaak uit meerdere foto’s die ik samenvoeg en daarmee een eigen beeld creëer. Structuren van uitgebloeide schermbloemen en bomen maar ook vogels zijn mijn favoriete onderwerpen. De meeste foto’s maak ik in mijn tuin of in de omgeving waar ik woon.
Voor deze expositie heb ik gekozen voor afbeeldingen van met name bomen die ik in de wintermaanden gefotografeerd heb.

Een periode waarin de basis van de boom meer dan in andere seizoenen tevoorschijn komt. Het wegvallen van de bladeren maakt dat de boom in al haar naaktheid de vergankelijkheid, de acceptatie van het verval, de leegte, de kracht en de schoonheid als het ware tentoonstelt. De boom als symbool voor het leven.

Inge Wassenaar | Instagram: imagine_photoart

Jogchum Reitsma
Na ongeveer 30 jaar als computer ontwerper te hebben gewerkt heeft hij zich op de fotohobby gestort, is lid geworden van VNF-Apeldoorn waar hij veel geleerd
heeft. In 2007 is hij verhuisd naar Uffelte en is nu lid van de VNF-Friesland.
Vanaf 2008 is hij geobsedeerd door de mogelijkheden van focus stacking, het stapelen van foto’s. Als pionier op dit gebied heeft Jogchum in de afgelopen 15 jaar heel veel foto’s geschoten en op de computer samengevoegd waarbij gemiddeld van ongeveer tien foto’s één foto wordt gemaakt. Het is een techniek om een onderwerp haarscherp in beeld te brengen terwijl de achtergrond mooi rustig blijft.
Bij deze techniek wordt een aantal foto’s van het onderwerp gemaakt waarbij de scherpstelling steeds een klein stukje naar achteren verschoven wordt. Deze foto’s worden in de computer samengevoegd tot een haarscherpe foto. De techniek leent zich bij uitstek voor macrofotografie, kleine dingen dus, maar vereist wel een stilstaand onderwerp, windstil weer en een goed statief.
Deze expositie toont allemaal foto’s die met water te maken hebben. Het resultaat is een serie foto’s geworden waarin de veelzijdigheid van water op fraaie wijze tot uiting komt.

https://www.deeldenatuur.nl/portfolio-jogchum-reitsma | https://foto.reitsmas.nl/

2 september – Opening najaarsexpositie
Opening van de expositie van 7 tot 23 september.
Nadere informatie volgt.

22 april – Opening voorjaarsexpositie ‘Kleurenspel’
Opening van de expositie van 27 april tot 20 mei.

Deze expositie was samengesteld door drie kunstenaars:

Barbara Bosscher, zij is geboren in 1956 en woonachtig in Meppel. Vanuit haar opleiding Lerares Handenarbeid heeft ze haar weg gevonden in het schilderen.
Tijdens deze expositie laat ze haar stillevens zien van niet bestaande Tafeltjes waarin sfeer en vormen belangrijker zijn dan de werkelijkheid. Het proces van schilderen begint met kleurrijke lagen over elkaar zodat onderste lagen meespelen in het eindresultaat. Ze brengt de verf op met een plastic pasje. Het is een proces van zoeken, aftasten, aanbrengen en weghalen van verf tot het schilderij niets meer vraagt aan ingrepen. Haar werk is kleurrijk maar toch ingetogen zodat het harmonie en rust uitstraalt.

Saskia Marianne Brante (18 dec. 1972 – 25 dec. 2018), is opgegroeid in een familie waar muziek, kunst en cultuur al generaties de basis van het leven waren. Van jongs af aan was Saskia altijd bezig met tekenen en met waterverf, het maken van illustraties. Kleuren en vormen speelden een belangrijke rol in haar leven. Saskia is een kleindochter van het Steenwijks kunstenaarsechtpaar G.L. Brante en M.A. Brante-Bloemen. Ze heeft het dus niet van een vreemde. De geëxposeerde schilderijen heeft ze gemaakt in de zes jaar dat ze bij haar oom en tante in Catalonië woonde, het noordoosten van Spanje.
Ze is op 25 december 2018 op 46-jarige leeftijd overleden.

Fransje Versloot. Uitbundig, ingetogen. Robuust, subtiel. En alles wat er tussen ligt. De schilderijen zijn een weerspiegelingen, van hetgeen zich in haar (gevoels) leven afspeelt. Je zou het kunnen vergelijken met een soort dagboek. Waar U als toeschouwer een pagina van mee naar huis kunt nemen.
Als ze aan het werk gaat, heeft ze geen idee wat ze gaat maken. Omringd door muziek, afgesloten van de wereld, in haar atelier in een oude DE fabriek te Joure, komen de beelden vanzelf. Laag op laag brengt ze de verf aan op het doek, met spatels, rollers en soms een kwast, laat ze zich leiden door haar emoties. Ook het kleurenpalet ontstaat op die manier.
Zoals ze zelf zegt, “het beeld is er eerder dan het woord”.


De expositie werd feestelijk geopend op zaterdagmiddag 22 april om 15.00 uur door Ingeborg Sturre, edelsmid in Steenwijk. Tijdens de bijeenkomst was er een muzikale bijdrage door de Dansvlinders. Deze groep bestaat uit mensen met een beperking die wekelijks oefenen o.l.v. Roelien Polinder. Na de officiële opening en het optreden door Dansvlinders zullen de kunstenaars vertellen over hun werk en er zal een hapje en een drankje geserveerd worden. Om 16.30 uur werd de bijeenkomst afgesloten.

Na 8 september is de kerk open op donderdag en vrijdag van 13.00 – 16.00 uur en op zaterdag van 10.30 – 16.00 uur.

De toegang is vrij, zowel op 22 april als tijdens de openingsdagen.

Expositie Vrije Vogels in de Kleine Kerk Steenwijk aan de Vrouwenstraat

Van 8 t/m 24 september 2022 was de expositie ‘Vrije Vogels’ te zien.

Deze expositie werd samengesteld door:
Joepe Bos,
Rietje Veltkamp,
en Elise Madderom

Openingstijden:
Do 13.00-16.00 uur
Vrij 13.00-16.00 uur
Zat 10.30-16.00 uur

Officiële opening door:
Dagmar Heidinga, Stadsvogeladviseur in Steenwijkerland op donderdag 8 september om 19.30 uur.

De toegang is vrij, wees welkom!

Zomerexpositie ‘Zoom In’

Zomerexpositie van 24 juli t/m 24 augustus, met werken van Philip Friskorn, Joop Godri en Marten van Garderen
Deze expositie is te zien op woensdagen van 10.30 tot 16.00 uur.

Expositie WATERWERK in Kleine Kerk Steenwijk aan de Vrouwenstraat

Van 28 april t/m 21 mei 2022 is in de Kleine Kerk van Steenwijk
de expositie ‘Waterwerk’ te zien.

Deze expositie is samengesteld door:
Ellen Cohen,
Jan-Erik Wedholm
en Johan Meeske.

Openingstijden:
Do 13.00-16.00 uur
Vrij 13.00-16.00 uur
Zat 10.30-16.00 uur

Officiële opening door
Hans Pereboom, lid Dagelijks Bestuur Waterschap Drents Overijsselse Delta
is op zaterdag 23 april om 15.00 uur.

Toegang vrij.
Wees welkom!


Expositie PERSPECTIEF in Kleine Kerk Steenwijk aan de Vrouwenstraat

Context, Diepte, Gezichtspunt, Invalshoek, Kans, Vergezicht, Vooruitzicht, Zienswijze.

Allemaal alternatieve benamingen voor dat woord Perspectief. En deze benamingen zal je zeker terugvinden in de expositie!

Van donderdag 2 september tot zaterdag 25 kunt u genieten van deze prachtige foto-expositie die is samengesteld door Ina Vrinssen, Jolanda Vermaire en Sonny Lie.

Dat de invalshoek van deze fotografen totaal anders is maakt het een mooie afwisselende combinatie. Ina Vrinssen zet met haar macro fotografie een kunstig beeld neer van allerhande bloemen, Jolanda Vermaire vangt de blikken van mensen die daarmee een eigen verhaal vertellen en Sonny Lie geeft bijzondere gezichtspunten door het gebruik van lijnenspel.

De expositie is te bezichtigen op donderdag en vrijdag van 13.00-16.00 uur en zaterdag van 10.30-16.00 uur.

Loop gerust binnen, toegang is vrij.

Zomer-expositie 2021

DE RUIMTE

Opening: zaterdag 3 juli 2021 om 15.00 uur

Expositie geopend op woensdagen van 7 juli t/m 18 augustus 2021

Er is weer ruimte voor het beleven van kunst in de Kleine Kerk, zelfs met een feestelijke opening! Na een lange periode van rust, zijn we heel blij om weer een expositie aan te kunnen bieden.

Zes woensdagen, vanaf woensdag 7 juli, kunt u genieten van het werk van Annewil Jansen, Geeske Bangma en Marijke Braad. Annewil Jansen verbeeldt in haar werk kwetsbaarheid, leven en verval. Geeske Bangma laat zich inspireren door de veranderingen in de natuur en gebruikt daarvoor textiele technieken. Marijke Braad schildert de natuur meer realistisch en heeft oog voor het detail. Drie kunstenaars met een totaal verschillende weergave van DE RUIMTE; de ruimte die onze natuurlijke omgeving biedt.

De feestelijke opening van deze expositie is op zaterdagmiddag 3 juli om 15.00 uur. Chris Braat, gebiedsmanager Weerribben-Wieden van Natuurmonumenten, verricht de opening. Er is muzikale omlijsting door Henk Braad van het Harmonium Museum in Paasloo en de kunstenaars vertellen over hun werk. Tijdens een informeel samenzijn daarna zijn de kunstenaars aanwezig voor een verdere toelichting. Weet u van harte uitgenodigd!

De Kleine Kerk is op woensdagen geopend van 10.30-16.00 uur.

Loop gerust binnen, toegang is vrij.