Expositie 'Van Betekenis' in september 2020

Na een geslaagde zomerexpositie, is het nu tijd voor de september expositie. Kunstenaars Betty van der Kamp, Roel Endendijk en Tjeerd Landman tonen hun werk tijdens de expositie 'Van Betekenis' in de Kleine Kerk van Steenwijk. De officiële opening van de expositie is op zaterdag 5 september om 15.00 uur. Van harte welkom! 

De expositie ‘Van Betekenis’ is te bezichtigen van 10 t/m 19 september:

- donderdag 13.00-16.00 uur

- vrijdag 13.00-16.00 uur

- zaterdag 10.30-16.00 uur

- zondag 11.30-16.00 uur

 

Ook tijdens Open Monumentendag zijn we geopend, zie https://www.openmonumentendag.nl/monument/kleine-of-o-l-v-kerk/.

Datum: 
donderdag, 10 september, 2020 - 13:00 tot zaterdag, 19 september, 2020 - 16:00
Betty van der Kamp

In het jaar 2000 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Interdisciplinair. Wat inhoudt dat het onderwerp lei-dend is en dat de vorm, waarin dat onderwerp uitgedrukt wordt volgt. De ene keer kan het in verf zijn de andere keer is het ruimte-lijk of een boekje…

 

De Deelen is een natuurgebied in Friesland dat ontstaan is door de afgraving van het veen. De seizoenen, de weersgesteldheid en het uur kleuren het gebied. Een jaar lang heb ik hier gefotografeerd en, naar aanleiding van een reeks opnamen, schilderijen met ei-tempera gemaakt om de essentie van dat moment te vatten. Ook een vorm kan aanleiding zijn tot een reeks werken. Een kunstenaar geeft uiting aan zijn fascinatie, gaat op onderzoek en diept het onderwerp uit. Soms ontstaan dan kunstwerken, echt niet altijd. 

Tjeerd Landman

In mijn schilderijen tracht ik vanuit de werkelijkheid de essentie te vinden en deze extra accenten te geven. Hierdoor zoek ik naar een nieuwe werkelijkheid, waarin de figuratie nog bestaat, maar waar ook abstracte elementen vorm krijgen. De toon en het kleurgebruik in mijn schilderijen zijn tamelijk zwaarmoedig en verdeling van licht en donker speelt in bijna al mijn werk een belangrijke rol. De namiddag, waarin de dag introvert wordt en de uren omsluit, heeft mijn voorkeur. In de portretten streef ik naast de gelijkenis naar het emotioneel gevangen moment.

De schilderijen die hier worden geëxposeerd, zijn eigenlijk binnenhuistaferelen, het model is onderdeel van het geheel en wordt vaak belicht door de late avondzon. In deze serie geef ik een kijkje in mijn gezinsleven, mijn vrouw en dochters, starend voor het raam, genietend van de zon, wachtend op een pannenkoek.

Roel Endendijk

Met draden wol en katoen schildert Endendijk zijn onderwerpen. Zo worden de harde en technische onderwerpen uit de serie ‘Relevante Onderdelen’ of een afbeelding van een vis opeens aaibaar en zacht.

De combinatie van onderwerpkeuze + de toegepaste techniek zorgt voor het beoogde effect. Het korte duizelige gevoel dat je kent van het moment dat je je realiseert dat het niet jouw trein is die vertrekt, maar die op het spoor naast je, dáár speel ik mee. Ik hou van deze techniek, ze stelt me in staat de werkelijkheid een draai te geven.