Expositie 'Ontvluchten' deze zomer te zien in de Kleine Kerk

Wat zijn we blij dat onze zomerexpositie kan doorgaan. In deze coronatijd zijn veel plannen gewijzigd en agenda's zijn leeggeveegd. De vorige expositie in mei kwam helaas ook te vervallen. Des te meer kijken we er naar uit om de deuren van de Kleine Kerk in Steenwijk deze zomer toch voor u te openen!

Misschien is deze expositie voor u ook een moment om alles even te ontvluchten en in gedachten mee te vliegen met de machtige zeearend uit de foto’s van Peter Boender.

Of misschien kun je alles ontvluchten in het verhaal dat wordt verteld door Mirjam Lensink waarin fantasie en werkelijkheid elkaar kruisen.

Misschien ontvlucht je in deze tijd je huis door erop uit te trekken in de natuur, dan zul je herkenning vinden in het werk van Hans van der Lei.

Ga mee en ontvlucht het hier en nu en geniet met volle teugen van deze prachtige expositie!

De expositie 'Ontvluchten' is te bezichtigen van 8 juli t/m 12 augustus op de woensdagen van 10.30 - 16.00 uur.

De toegang is vrij. Wees welkom!

Datum: 
woensdag, 8 juli, 2020 - 10:30 tot woensdag, 12 augustus, 2020 - 16:00
Mirjam Lensink

Geboren in Nieuwerkerk a/d IJssel, groeide ik als kind op in Borne. Met een journalist als vader heb ik al van kleins af aan veel met verhalen en creativiteit te maken gehad. Dit heeft zich vertaald in creatieve hobby’s als kind, een vervolgopleiding waar creativiteit de hoofdrol had en uiteindelijk het beleven en verzamelen van verhalen als stewardess. Na 19 jaar de wereld overgevlogen te zijn en enorm veel avonturen beleefd te hebben, miste ik toch de creatieve prikkel in dit vak.

Ik heb het mooiste kantoor van de wereld ingeruild voor de schoolbanken, en me laten omscholen tot professioneel fotograaf. Als fotograaf ben ik helemaal in mijn element als ik met mijn camera de verschillende verhalen uit mijn gedachten kan vastleggen. Beïnvloed door het licht, details, compositie en contrasten kan ik de gewoonste situaties,  de twee dode vliegen in de vensterbank, omtoveren tot een bijna magisch tafereel.  

In mijn vrije werk speel ik met de grens tussen fantasie en werkelijkheid, en leg ik iets vast waar je langer naar wil blijven kijken. Dingen die je in het dagelijks leven wellicht niet eens zo opvallen, zoals kleine opgezette beestjes en dode insecten. Deze kleine beestjes in al hun eenvoud en schoonheid spelen een glansrol in mijn serie “On Display”. Het houdt niet op met het maken van het beeld, ook de bewerking van het beeld is iets waar ik mijn creativiteit de vrije loop geef. Mijn favoriet is het combineren van media, zoals digitaal met stempels, scheuren en collages maken of verf.

Ik woon en werk in Steenwijk, als commercieel fotograaf in mijn eigen onderneming. Mijn huis deel ik graag met  mijn (deeltijd) Labradoodle Bommel, en ik ben ook regelmatig te vinden bij mijn vriend in Brabant. Ik heb twee fantastische dochters, een aanstormende archeologe en een beginnend marketeer, die in de weekenden met plezier thuiskomen. Wanneer ik niet fotografeer, ben ik graag aan het edelsmeden en maak unieke sieraden in opdracht, sta ik het liefst in de keuken te koken voor familie of vrienden of ga ik heerlijk op reis, om nieuwe verhalen te verzamelen.

Veel plezier met het bekijken van mijn beestjes in deze expositie, serie “On Display”

Mirjam Lensink

 

(Tekst: Lotte Schuurman)

Hans van der Lei

Werken met Hart en Ziel

kunstzinnige fotografie

 

Natuur, landschappen en objecten; de kern van mijn fotografie. 

Als liefhebber van natuur en vorm ben ik sinds 2010 actief met (kunstzinnige) fotografie. Ik ben autodidact, ik heb dit mezelf door te kijken, te lezen en te doen aangeleerd. Graag trek ik er met wandelschoenen, camera en rugzak op uit en bevries dan mooie momenten. In mijn fotografische vertalingen van de werkelijkheid laat ik mij graag inspireren door de figuratieve en abstracte kunsten van o.a. Jan Mankes, Sjoerd de Vries en Willem van Althuis. 

Het resultaat? Een afdruk die de moeite waard is om bij stil te staan. Er je eigen verhaal bij te bedenken en je gedachten vrij te laten. Fotokunst!

Zoals Albert Einstein al zei “Logica brengt je van A naar B, Verbeelding brengt je overal”

Dit is door mij vertaald in diverse fotografische werken met een eigen rubriek en signatuur. Zo is er onder meer plantWerk, waterWerk en luchtWerk. 

Hier in de Kleine Kerk van Steenwijk vindt u een selectie van mijn fotowerken, gemaakt met hart en ziel ;-)

Ik heb passie voor natuur en natuurlijke objecten; 

Ik voel, verwonder en bewonder;

Ik bevries en verstil mooie momenten;

Ik bewerk kunstzinnig en minimaal; 

Ik wil ruimte geven en geraakt worden; 

Ik ben Hans van der Lei / www.hansphoto.nl / @fanSells

 

Hans van der Lei, kunstzinnige fotografie 

Lindenlaan 14, 8441 BW Heerenveen 06-47139459

hansvanderlei@gmail.com 

Peter Boender

Mijn verhaal:

 

“One doesn’t stop seeing. One doesn’t stop framing. It doesn’t turn off and turn on. It’s on all the time.”

Deze uitspraak van Annie Leibovitz omschrijft precies hoe ik mijn fotografie ervaar. Het is een continu proces, ook zonder camera. Ik spreek liever over beelden registreren dan over fotografie. Beelden maken doe ik ook in mijn hoofd, daar komt geen vastleggend medium aan te pas. Ik ben sterk visueel ingesteld, denk vaak in beelden, niet alleen bij creatieve inspiraties, maar ook tijdens studie en leerprocessen.

Geboren in 1963 in Rotterdam kwam ik als oudste zoon al vroeg in aanraking met fotografie. Omdat mijn vader een nieuwe camera kocht (voor de vakantie- en familiekiekjes) kreeg ik zijn oude Agfa Click II. Daar kon je met een 120 rolfilm toch wel 12 foto’s (in 6x6cm formaat) mee schieten. Zwart-wit natuurlijk, want kleur was te duur. Waar mijn moeder en jongere broer bovenmatig getalenteerd waren in tekenen en schilderen, wist ik al vroeg dat dat niet mijn sterkste punten waren. Fotografie gaf mij mijn artistieke uitlaatklep. De Click was er! Die creativiteit heb ik altijd als liefhebber en amateur ervaren en beoefend. Ik heb de fotografie nooit professioneel opgepakt (in ieder geval tot nu toe). Liefkozend betitel ik het altijd als een uit de hand gelopen hobby.

Mijn fotografische interesses en onderwerpen zijn wel heel gevarieerd. Waar ik vroeger toch veel gericht was op reis- en landschapsfotografie, ben ik de laatste jaren toch ook meer straatfotografie gaan doen (hartstikke eng, die mensen in hun omgeving op de foto zetten), maar ook natuurfotografie, patronen en abstracte vormen hebben mijn warme belangstelling.

Inspiratie krijg ik door mijn grote voorbeelden Elliott Erwitt, Robert Frank, Vivian Maier, Fan Ho, Steve McCurry, Mitchell Kanashkevich, Edward Burtynsky, Michael Kenna, Galen Rowell, Art Wolfe, Jim Brandenburg en Nick Brandt.

Als verkeersvlieger voor een grote luchtvaartmaatschappij ben ik 35 jaar in de gelukkige omstandigheid geweest om over bijna de gehele wereld te reizen en verre en exotische plekken te bezoeken. Aan indrukken en visuele ideeën derhalve geen gebrek.

Toch zat ik een paar jaar geleden vast. Noem het “photographer’s block”. Ik kwam niet verder, zowel creatief als technisch niet. Waar ik tot dan toe autodidact was geweest, zorgden wat gelukkige samenlopen van omstandigheden ervoor dat ik in contact kwam met een aantal gerenommeerde en inspirerende mentoren. Van Frans Lanting, Ming Thein, Willem Wernsen, Mark Littlejohn en Alexander Koenders heb ik vooral geleerd om kritisch te zijn: maak het jezelf niet te gemakkelijk, streef naar kwaliteit, leer van je fouten, kijk en observeer en leer te zien. Een soms wat confronterende maar zeker noodzakelijke reset.

Een sprong in het diepe voor mij, deze expositie. Als overkoepelend thema heb ik gekozen voor Hokkaido, het noordeiland van Japan. Deze wat onwaarschijnlijke vakantiebestemming (zeker hartje winter) stond al lang op mijn lijstje, maar onlangs is het er gelukkig toch van gekomen. Hokkaido is ruig en leeg, vooral in winterse omstandigheden. Verstilde witte landschappen. Je zou het niet verwachten, maar verbazingwekkend veel dieren in het wild, zeker als je weet waar je moet kijken. Een paradijs voor de landschaps- en natuurfotograaf. We hebben ons veel gericht op vogels, met name op de indrukwekkende Witstaart zeearend (Haliaeetus albicilla) en de machtige Steller’s zeearend (Haliaeetus pelagicus). Ik hoop dat u door deze beelden net zo verwonderd bent als ik.

Meer van mijn werk op: 

https://peterboender.myportfolio.com, www.flickr.com/photos/worldshooter en www.instagram.com/peterboender/