Expositie Buitengewoon

Deze expositie is samengesteld door de kunstenaars: 

Sjoerdtje Hak, aquarellen; Trijnie Mohlmann, encaustiek; Bert Koeslag, acryl;

Opening: zaterdagmiddag 7 september 2019,15.00 uur. 

 

Openingstijden: 

maandag 9 september: 13.00-16.00 uur;

dinsdag t/m vrijdag, 10 t/m 13 september: 10.30-16.00 uur;

zaterdag 14 september: 10.30-17.00 uur; met programmering Kopje Cultuur; 

zondag 15 september: 11.00-16.00 uur; Open Monumentendag;

Datum: 
maandag, 9 september, 2019 - 13:00 tot zondag, 15 september, 2019 - 16:00
Sjoerdtje Hak

Sjoerdtje Hak werd in 1945 geboren in Lemmer. Het vlakke, waterrijke landschap van haar geboortegrond heeft Sjoerdtje gevormd, ook als kunstenaar. Al op jonge leeftijd legde ze zich toe op het tekenen en  schilderen van het landschap om haar heen. Om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar werkte ze van 1965 tot 1972 als leerling op het atelier van schilder Jos Lussenburg, een van de laatste impressionisten. Water, in de vorm van moerassen, rivieren, kustlijnen, meren, plassen en ondergelopen weilanden onder weidse wolkenluchten, is altijd het bepalende element in haar landschapsschilderijen gebleven.

Sjoerdtjes voorkeur gaat uit naar het noordelijke landschap: de Nederlandse polders, rivieren en wadden, maar ook de groene heuvels en de marshes van Engeland, en de ruige kusten van Ierland. Landschappen die gevormd zijn door wind en regen en waarvan de sfeer bepaald wordt door de afwisseling van zon en wolken. In de loop der jaren heeft ze geprobeerd dit landschap uit te diepen tot de essentie. Soms blijft alleen nog een sfeertekening over, een andere keer scherpt ze het landschap aan door bepaalde onderdelen gedetailleerd weer te geven, als het thema zich daar beter voor leent.

Sjoerdtjes schilderijen ontstaan buiten. Daar maakt ze potloodschetsen met kleur- en sfeernotities. In haar atelier werkt ze deze schetsen uit tot landschapsschilderijen in olieverf of aquarel. 

De eigenschappen van deze materialen kent ze door en door. Daardoor is ze in staat met olieverf en aquarel te laten zien waar voor haar de essentie van een landschap in schuilt. Ze werkt op zeer uiteenlopende formaten, van 30x40 tot 100x120 (aquarel/olieverf).

Trijnie Mohlmann

Trijnie Mohlmann, biografie en werkmethode

Informatie voor mijn schilderijen (Gemengde media in bijenwas, encaustiek) op paneel. Trijnie Mohlmann studeerde in 1992 af aan de kunstacademie te Enschede. Heeft haar atelier in de kunstenaarsgemeenschap, De Biotoop in te Haren (gem Groningen). Ik schilder met gesmolten bijenwas op paneel. Aan de bijenwas voeg ik zuivere kleurpigmenten toe en in de gestolde waslagen verwerk ik vervolgens inkt, olieverf, soms papier en tranfers van door mij zelf gemaakte foto’s. De – soms ingetogen en dan weer uitbundige – beelden die  ontstaan, maken de toeschouwer niet alleen deelgenoot van de ontmoetingen, reizen en dingen die mij inspireren, maar scheppen ook en vooral ruimte voor vrije associatie en interpretatie van de toeschouwer.

Bert Koeslag

Mijn naam is Bert Koeslag. Ik ben 70 plus en ben 6 jaar met pensioen. Tekenen en schilderen is altijd een hobby van mij geweest. Hoewel ik in de 60er jaren een paar jaar les heb gehad op de Zwolse avondtekenschool ben ik verder een autodidact. Tijdens mijn werkzame leven is er niet zoveel tijd geweest om mij veel met mijn hobby bezig te houden. Maar sinds de vrijheid en de tijd zich aandiende, ben ik weer enthousiast begonnen. Eerst met een flink aantal koeienschilderijen, want dat ben je met zo’n naam wel verplicht.

Ik houd heel erg van kleur en figuratief werk. Ik zoek een beetje naar een eigen stijl en haal veel elementen uit de natuur. Het is voor het eerst dat ik mijn werk exposeer en ik ben benieuwd naar de reacties.