Expositie 'Dromen'

In de eerste week van september is de laatste expositie van dit jaar.

Onder het thema Dromen is er werk te zien van Geertje Halma, Marieke Smink en Claudia van de Leur.

De opening is op zaterdagmiddag 1 september 2018, 15.00 uur.

Op zaterdag 8 september vindt in het centrum van Steenwijk Kopje Cultuur plaats.

Ook zijn in dat weekend de Open Monumentendagen.

Datum: 
maandag, 3 september, 2018 - 13:15 tot 16:00
dinsdag, 4 september, 2018 - 10:30 tot 16:00
woensdag, 5 september, 2018 - 10:30 tot 16:00
donderdag, 6 september, 2018 - 10:30 tot 16:00
vrijdag, 7 september, 2018 - 10:30 tot 16:00
zaterdag, 8 september, 2018 - 10:30 tot 17:00
zondag, 9 september, 2018 - 11:00 tot 16:00
Geertje Halma

Graag wil ik mij voorstellen.

Ik ben Geertje Halma. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. Sinds een aantal jaren woon ik in Friesland.

Met regelmaat heb ik schilderlessen gevolgd bij Sikko Mulder.

Omdat ik veel betrokken ben bij mensen met psychosociale problematiek, is het schilderen een prachtige uitlaatklep voor mij.

In de zomer maken mijn man en ik lange en korte zeiltochten. Deze manier van onthaasten maakt mijn hoofd leeg en verruimt mijn blik. Op de boot maak ik kleine schetsen en foto’s van wat ik om mij heen zie. Thuisgekomen leg ik bepaalde beelden vast op het doek.

Daarnaast is mijn omgeving een onuitputtelijke inspiratiebron.  

Mijn interesse voor schilderen werd gewekt door mijn samenwerking met een creatieve therapeut. Ik stond versteld hoe zij mensen in beweging kreeg door hun emoties op papier en doek te zetten. 

 

Mijn werk kun je abstract, uitbundig en kleurrijk noemen.

De opbrengst van mijn schilderijen doneer ik aan ZOA.

Marieke Smink

In 1998 heb ik aan de Hoge School Leeuwarden de opleiding Kunst & Design afgerond. Tijdens deze opleiding heb ik kennis opgedaan van zowel het ontwerpen als vele textiele werkvormen. Vervolgens heb ik mijn kennis toegepast in het bedrijfsleven als dessin ontwerpster en stylist.

In 2004 heb ik de opleiding tot eerstegraads docent beeldende vakken aan Windesheim in Zwolle gevolgd en mij verder ontwikkeld als beeldend kunstenaar en docente.

Daarnaast heb ik ook diverse cursussen en masterclasses gevolgd om mij meer te specialiseren.

Tegenwoordig werk ik als freelance docente voor diverse centra voor de kunsten en heb ik een eigen bedrijf op het gebied van Kunst & Educatie, zowel op locatie als in eigen atelier. De overige tijd besteed ik aan het ontwikkelen van mijn eigen beeldend werk.

 

Vergankelijkheid en intimiteit lopen als een rode draad door mijn werk. Dit is terug te vinden in het materiaalgebruik, de onderwerpskeuze en de fragiliteit van het werk. Ik werk vanuit verschillende invalshoeken, afhankelijk van mijn stemming en fascinaties, maar zoek mijn beelden wel in de dagelijkse dingen. Perceptie dient dan ook als uitgangspunt van het werk. Hierbij ben ik vaak op zoek naar bijzondere standpunten.

 

Claudia van de Leur

Claudia van de Leur is geboren en opgegroeid in Scheemda, Oost-Groningen. Na de middelbare school in Winschoten heeft ze illustratie gestudeerd aan Academie Minerva te Groningen, illustratie in combinatie met fotografie. Een leuke periode vol experimenten met technieken.

Na haar studie heeft ze tien jaar voor verschillende architectenbureaus gewerkt als grafisch vormgever. In 2008 begon ze als zelfstandige met Cleur, illustratie & ontwerp. In de afgelopen jaren groeide daarnaast haar belangstelling voor grafiek, in de zomer van 2013 volgde ze daarom een zomercursus Grafiek aan de Klassieke Academie in Groningen. Het was een hele intensieve en leerzame week, waarin ze ontdekte dat bij de houtsnede haar hart ligt. Langzaam is de focus nu verschoven van ontwerp werk naar vrij werk.

"Naar buiten, banjeren, met schetsblok en potlood of fotocamera is voor mij de ultieme ontspanning én inspiratie. Al wandelend langs het Zwarte Water en de IJssel bij Zwolle of de Waddenzee kan ik verdwijnen in het landschap en gefascineerd kijken naar details van de natuur. Een weids landschap, de wind door je haren, zonlicht op het water, een vogelveer, een pad om te volgen. 

De dingen die mij onderweg inspireren of verwonderen probeer ik te vangen in een beeld, om iets van deze verwondering te bewaren en te delen met anderen. De onderweg verzamelde beelden verwerk ik vervolgens in gedetailleerde potloodtekeningen en houtsneden. 

Deze houtsneden maak ik volgens de reductiemethode. Hierbij wordt één houtplaat gebruikt voor een prent in meerdere kleuren. Het is een proces van afwisselend drukken en snijden waarbij ik van te voren de oplage bepaal. Een prent begint met het drukken van de lichtste kleur, vervolgens snij ik de delen die deze lichte kleur moeten houden weg. Dit proces wordt herhaald totdat de prent klaar is. Mijn houtsneden hebben gemiddeld 8 tot 14 drukgangen. Ik hou van het trage proces van de houtsnede en de aandacht die het gutsen van de houtplaat vraagt. Ze geven een rust die ook in mijn gekozen onderwerpen terug te vinden is."

 

 Avond boven 't Wad