Expositie Lijnenspel

Expositie met de kunstenaars: Gert Fris, Loes van Dijk en Janneke Hogerheijde.

De offiële opening vindt plaats op zaterdag 28 april 2018 om 15.00 uur.

Datum: 
maandag, 30 april, 2018 - 13:15 tot 16:00
dinsdag, 1 mei, 2018 - 10:30 tot 16:00
woensdag, 2 mei, 2018 - 10:30 tot 16:00
donderdag, 3 mei, 2018 - 10:30 tot 16:00
vrijdag, 4 mei, 2018 - 10:30 tot 16:00
zaterdag, 5 mei, 2018 - 10:30 tot 16:00
Gert Fris

Als graficus opgeleid heeft hij in de loop der jaren de onderwijsbevoegdheden bemachtigd tot Master Education of Arts. Tot eind 2017 was hij docent beeldende vakken bij Greijdanus Enschede.

Naast grafiek maakt hij (bronzen) beelden, waarvan er enkele te zien zijn.

Hij gebruikt de hoogdruktechniek om zijn grafiek vorm te geven.

Alle drukken maakt hij in kleine oplages in eigen beheer, kleur voor kleur, op een manier waarbij de drukvorm gaandeweg het proces zichzelf “vernietigd”.

Zijn grafische beeldtaal ontleedt hij vaak aan de vorm van Chinese karakters, die hij verandert, opnieuw tekent en samenvoegt tot het gewenste beeld.

De inhoud van zijn werk gaat vaak over het zichtbaar maken van ongrijpbare dingen en gedachten: optimistisch, vrolijk en kleurrijk.

Niet zelden wordt hij geïnspireerd door de rijkdom aan beelden die de bijbel hem aanreikt. Deze verwerkt hij tot een eigen symbolen beeldtaal. Daardoor is zijn werk op het eerste gezicht niet direct toegankelijk en vraagt van de beschouwer inspanning om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Deze ontdekkingstocht is voor hem juist een onderdeel van zijn kunstenaarschap. Daarnaast neemt esthetiek in zijn werk een vooraanstaande plaats in.

Loes van Dijk

Het werk van Loes van Dijk kenmerkt zich door warme kleuren, herhaling, ritme en details. Zowel in de traditionele stillevens als in de naar abstracte werken zorgen deze thema’s voor een herkenbare eenheid.

De gebruikte technieken variëren van olieverf, een enkele keer acrylverf en mixed media, waarbij steeds weer naar mogelijkheden gezocht wordt om gedetailleerd te werken. De terugkerende vormen of onderwerpen zorgen voor het versterkende effect, waarnaar ze steeds op zoek is.

Kleurgebruik is belangrijk in haar werk. Heel vaak kan alleen dat al voor inspiratie zorgen, waarbij “het schilderij zichzelf haast schildert.”

 

Naast schilderen legt ze zich toe op grafiek, waarbij de lijn-ets en aquatint, in haar werk de meest voorkomende technieken zijn. Spreekt voor zich dat ook hier weer het minutieuze werken op klein formaat herkenbaar is.

Janneke Hogerheijde

Janneke Hogerheijde is 25 jaar werkzaam geweest in het kleuterbasisonderwijs, waarna ze Creatieve Therapie is gaan studeren in Leeuwarden. Hier heeft ze het vrije werken ontdekt. Na een workshop bij de (inmiddels overleden) kunstenares Hennie Wouda uit Meppel, was haar enthousiasme gewekt voor het vrij machinaal borduren. Ze ontwikkelde zichzelf verder door het volgen van schilderlessen bij o.a. Francis Kilian uit Meppel. Deze twee technieken is ze gaan combineren. Inmiddels exposeert ze regelmatig in verschillende galeries in Nederland. Om te onderzoeken waar het in haar werk om draait, heeft Janneke de kunstopleiding Academie de Werker in Groningen gevolgd en met succes afgerond in 2014.

Tekenen met draad

Imperfecte lijnen Janneke tekent vrij met draad: abstract, neigend naar figuratieve elementen. Imperfecte lijnen die hun weg zoeken op verschillende materialen. Ze vertellen subtiel, speels het verhaal van dat moment. Het werk heeft zowel een poëtische als industriële uitstraling. Naast draad gebruikt ze ook krijt en acryl in haarwerk. Ze is geïnspireerd door de vrijheid van de Cobragroep. Het lijnenspel van industriële bouwwerken, kapotte stoeptegels, opgelapte wegen, slakkensporen kan tevens een bron van inspiratie zijn. Ook de verschillende projecten met collega’s inspireren tot het maken van nieuw werk. Ze is aangesloten bij het Beeldend Collectief Drenthe en Open Ateliers Dwingeloo.