Expositie Rijk aan kleur

Een kleurrijke expositie die is samengesteld door Ina Davids, Geery Staal en Mariet Rankenberg.

De expositie is te zien van 4 t/m 10 september 2017. De officiële opening zal plaatsvinden op zaterdag 2 september 2017, 15.00 uur.

Datum: 
maandag, 4 september, 2017 - 13:15 tot 16:00
dinsdag, 5 september, 2017 - 10:30 tot 16:00
woensdag, 6 september, 2017 - 10:30 tot 16:00
donderdag, 7 september, 2017 - 10:30 tot 16:00
vrijdag, 8 september, 2017 - 10:30 tot 16:00
zaterdag, 9 september, 2017 - 10:30 tot 17:00
zondag, 10 september, 2017 - 10:30 tot 16:00
Ina Davids

1954 is mijn geboortejaar. De eerste 24 jaar ben ik opgegroeid in Gramsbergen. Een stadje aan de Vecht in Overijssel. Na mijn huwelijk ben ik in Nieuw-Amsterdam neergestreken, waar ik inmiddels al vele jaren woon en werk.

Er loopt een rode draad door mijn leven van allerlei cursussen op creatief gebied. Maar heb vanaf 2007  bij verschillende kunstenaars schildercursussen gevolgd. Bij Ria Dijkstra  abstract. Edith Stoel heeft mij geholpen om mijn eigen identiteit te ontwikkelen. Hier komen de licht figuratieve werken uit voort en wordt het ook kleurrijker. Masterclasses gevolgd bij Sam Drukker, Gabriëlle Kroeze en Anneke Wilbrink. In mijn schilderijen werk ik hoofdzakelijk met acrylverf en gebruik ook restmaterialen, zoals papier, oude kranten  of ander materiaal uit de verzamellade. Alle werken komen niet voort uit een vooropgezet plan, maar intuïtief.

In 2002 heb ik meegedaan aan een landelijke wedstrijd van de Volkskrant “Het Vierkante Ei”. Van de 2200 inzenders mocht ik met 59 andere halve finalisten exposeren in het “Van Abbe” Museum met mijn werk “De Bakker”

In 2012 bij “De Verzameling”, uitgeschreven door het CBK Drenthe werd mijn werk gekozen door het publiek als 3e prijs, met het werk “Zoektocht in Drenthe”

In 2015 bij “Landschap in mijn hoofd”, ook uitgeschreven door CBK Drenthe in samenwerking met Overijssel, werd ik met het werk “Storm” als 1e uitgekozen door het publiek.

Bij deze expositie zijn een klein deel van mijn schilderijen te zien en dan vooral de wat kleinere werken achter glas.

Ina Davids, Atelier “De Buurvrouw”

Geery Staal

Vensters in muren

Krassen in vlakken

Stenen van stilte

Ritmische kleurklanken…..

Geery Staal, 1953 Amersfoort.

Opleiding Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten, Beeldende Vorming 1986-90.

Sinds 1990 werkzaam als beeldend kunstenaar en docent tekenen en schilderen in Amsterdam. Daarnaast sinds eind 1993 wonend en werkzaam in Jubbega, Friesland.

Het werk van Geery is zowel abstract als figuratief. Bronnen van inspiratie vindt zij in het landschap en architectuur ( Friese Wadden ,Oosterse steden, Romaanse kerken), model, stilleven en muziek. De werken zijn veelal uitgevoerd in olie-/acrylverf of gemengde techniek, waarbij collage en/ of de mono print-techniek (directe schildering op zeefraam) de basis vormt.

Vaak bestaat de basis van een schilderij uit eenvoudige vormen zoals een vierkant of een vis, wat haar de vrijheid geeft te spelen met materie, structuur, compositie, licht, maar vooral met de elementen vlak, ritme en kleur. En het is in dit spel , waarin de hand van de kunstenaar te herkennen is.

Haar werk kenmerkt zich door een spel van kompositie, ritme, textuur, en kleur. De in vlakken geordende voorstellingen, zijn terug te leiden naar herinneringen aan een straatbeeld, een interieur, een landschap, flarden van muziek of een moment van innerlijke stilte. Vaak wordt haar werk gezien als “lyrisch abstract”. Opvallend is haar schilderachtige toets en krachtig kleurgebruik; soms uitbundig en levendig, soms sober, ingetogen en verstild.

Mariet Rankenberg

Opgegroeid in een gezin, waar handwerken een zeer gewaardeerde bezigheid was, is Mariet vanaf haar kleuterjaren bezig geweest met textiel. Ook na haar opleiding (en daarna  docentschap) in Steenwijkerwold  tot lerares Nxx, is textiel een belangrijke rol blijven spelen.

Mariet heeft een voorkeur voor het zoeken naar nieuwe mogelijkheden van materialen en technieken. Ook het  textielmatig verwerken van niet textiele materialen vormen een grote uitdaging, evenals het combineren van oude (handwerk)technieken met nieuwe.

Ze gebruikt  in haar werk graag veel kleurnuances en een zekere mate van transparantie. De ene keer zit die transparantie in het aanbrengen van meerdere kleurlagen en het gebruik van transparante materialen, een andere keer in het scheppen van “doorkijkjes”. Een vaak terugkerend thema is “ontmoeting”. Naast de natuur en de elementen levert de wereld van dromen en bedenksels schatten aan inspiratie op.

“Textiel is een manier om gevoel, emotie, droom en fantasie bij elkaar te laten komen. Het is daarna aan de kijker om het ontstane beeld op eigen manier te interpreteren: ieder bedenke een eigen uniek verhaal.”

Mariet is hoofdredacteur bij textielmagazine VEZEL en lid van de textielgroepen Steek Plus, NoordNet en Textilibre. Tijdens het Textielfestival in de Weeribben was werk van haar te zien in Kalenberg en Ossenzijl en maakte ze deel uit van de jury. 

marietrankenberg@hotmail.com

Denim & kant

* uitgangspunt: quilten

- canvas, diverse (oude) stoffen, kant,

haakwerk, garens, witte latex, acrylverf

- textiel bewerkt met witte latex en

gekleurd met acrylverf

 

- 50 x 70 cm